Contínuament continua la contínua

Eterna, constant, permanent, crònica i perdurable. Contínua. No sé ben bé si la jornada o la discussió, que pareix que no s’acaba mai. El debat perpetu. Una lluita immortal i esvalotadora que pertorba el complicat ecosistema educatiu i desvia l’atenció. Controvèrsia suportada massa vegades per arguments sense fonament i interessos contraposats, que l’únic que provoquen és l’augment d’un rebombori generalitzat que dificulta que els diferents actors parlen de coses més importants.

La polèmica de la jornada contínua tendeix a l’infinit. Progressa adequadament dins d’un escenari on no hauria d’estar, almenys, fins que no se solucionen abans certes qüestions anteriors i essencials. Allò lògic és que intentem aconseguir jornades contínues en el camp laboral. Si més no, tindre les ajudes socials suficients per poder absorbir tots els problemes, generals i particulars que pot crear la seua implantació en l’educació. Sembla evident que una millora significativa del nostre entramat social és condició necessària per tal de començar a pensar en qüestions com la jornada contínua i, encara pareix més obvi, que la seua aplicació augmentarà necessàriament les desigualtats. Així doncs, per què no traslladem el debat al seu vertader àmbit en lloc de començar la casa per la teulada? O com diuen els nostres majors: darrere de l’u, el dos.
Dels estudis que s’han fet al respecte, no se’n pot traure cap conclusió manifesta, però tots ells mostren una tendència constant que els resultats acadèmics són millors amb la jornada partida. Si tenim açò en compte i pensem els perjudicis socials que pot provocar, per què estem enraonant-ho de manera constant? Es tracta d’un debat corporatiu? És perquè en aquest país ens agrada complicar les coses? A més a més, si suposem que els resultats acadèmics millorarien amb la jornada contínua, ja quedarien demostrats els beneficis de la seua aplicació? Ajudaria a minimitzar les desigualtats socials açò? O potser els alumnes amb un major estatus social tindrien més facilitat per a traure millors notes, mentre que els de les classes més desfavorides acabarien pagant-ho? L’educació pública es va crear amb el principi de la igualtat. Esta concepció ha de ser la base de qualsevol debat educatiu i la jornada contínua, amb la situació social que patim, no es pot cenyir únicament al camp escolar. Ha de ser una qüestió absolutament global, que no pot tenir en compte únicament previsibles millores acadèmiques, previsibles millores de condicions de treball de determinats sectors o previsibles millores en la qualitat de vida d’alguns sectors socials.
Per tot açò, m’esgota la manera tan simplista que, moltes vegades, tenim de mirar les coses i la facilitat que mostrem cap a l’enfrontament en qüestions que no haurien de ser, ni de bon tros, capitals. Globalitat és la paraula. L’educació forma part de l’entramat social i no es pot mirar com un ens o apartat independent. Tot està relacionat i no podem perdre temps ni esforços en aspectes que no ens aporten res, sinó ben al contrari. Conciliem i aconseguirem una millor educació. Ajudem els pares i mares, buscant una vertadera igualtat, a poder desenvolupar el seu àmbit professional sense haver de deixar de costat la criança dels seus fills i aconseguirem una millor educació. Augmentem les ajudes i els recursos per a les classes socials desfavorides i aconseguirem una millor educació. Reforcem el prestigi social dels professors i professores i la seua formació, exigim-los i ajudem-los i aconseguirem una millor educació.
Eternitzem, entre d’altres, el debat de la jornada contínua i aconseguirem perdre el temps. Contínuament.
Si vos interessa la qüestió de la jornada contínua, vos deixe enllaçat el posicionament de l’Associació d’Inspectors d’Educació del País Valencià. A més a més, en el següent enllaç de la Fundació Jaume Bofill, A les tres a casa?. L’impacte social i educatiu de la jornada escolar contínua, podeu vore els plantejaments fets a partir de la investigació d’Elena Sintes Pascual.

Imatge portada: hmerinomx via Foter.com / CC BY-NC-SA

Deixa un comentari